De Zuid-Koreaanse sopraan Sumi Hwang (28) heeft de eerste prijs gewonnen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang 2014. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. De sopraan overtuigde de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth met een programma met onder anderen Haydn, Nicolai, Lalo, Mozart en Tsjaikovski.
 
De Belgische sopraan Jodie Devos eindigde op de 2e plaats, een evenaring van de prestatie van Thomas Blondelle in 2011 en het beste Belgische resultaat ooit. De Franse sopraan Sarah Laulan vervolledigt het podium.

"Je kunt Sheva Tehoval alleen maar knuffelen"

De prachtige Belgische sopraan Sheva Tehoval kon op veel meer bijval rekenen in de zaal en in de studio van "Elisabeth live". De jongste deelneemster aan de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd ontroerde met haar vertolkingen van Donizetti, Handel, Gounod, Dvorák en Rossini.

VRT

"Ik ben diep ontroerd en enorm onder de indruk van Sheva Tehoval. Haar teksten waren in tegenstelling tot de vorige zanger heel goed verstaanbaar en het was knap hoe ze een tristesse in haar stem heeft gelegd. Haar jeugdigheid en haar veelzijdigheid geven haar een grote aaibaarheidsfactor. Je kan haar alleen maar knuffelen na zo een prestatie", zei Stefan Degand.

Ook zangpedagoog Peter De Smet was onder de indruk van de prestatie van de Belgische. "Ze geniet er duidelijk van. Ze leverde een heel mooie prestatie met veel energie en ze zong zuiver. Het is een ongelofelijk goede zangeres", aldus De Smet.

Peter De Smet vond wel dat Tehoval met "Una voce poco fá" uit "Il barbieri di Siviglia" van Gioachino Rossini een ongelukkig stuk had gekozen om af te sluiten. "Dat is eigenlijk een stuk voor een mezzosopraan. Je hebt daar een warmere stem voor nodig", klonk het in "Elisabeth live".

Het palmares van KEW voor Zang 2014

Eerste prijs - 25.000 euro
Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth - Prijs Koningin Mathilde
SUMI HWANG (Zuid-Korea)

Tweede prijs - 20.000 euro
Prijs van de Belgische Federale Regering
JODIE DEVOS (België)

Derde prijs - 17.000 euro
Prijs Graaf De Launoit
SARAH LAULAN (Frankrijk)

Vierde prijs - 12.500 euro
Prijs van de Gemeenschapsregeringen van België
YU SHAO (China)

Vijfde prijs - 10.000 euro
Prijs van het Hoofdstedelijk Gewest Brussel
HYESANG PARK (Zuid-Korea)

Zesde prijs - 8.000 euro
Prijs van de stad Brussel
CHIARA SKERATH (Zwitserland)

Niet-gerangschikte laureaten - 4.000 euro
Aangeboden door de Nationale Loterij.

(foto vrt / cobra.be)